My boston and me

My boston
and me

  

120 anys
i encara jove

Desprès de més de 20 anys sense “baixar la palanca” he retornat a la vida la meva vella minerva Bòston.
És una màquina fabricada a finals del segle XIX a Alemanya. No es poden saber els milers de fulls que ha imprès, però podem dir que ara, el 2014 amb més d’un segle, i desprès de desmuntar-la tota i tornar-la a muntar, ben ajustada i neta la màquina imprimeix amb una qualitat sorprenent.
Fa anys s’havia trencat els sistema de trinquet que fa girar el plat de la tinta i la distribueix de forma uniforme. L’hem reparat i ara funciona de nou amb precisió.
La pressió es donada per un sistema de palanques a genoll. Aquest sistema és habitual en moltes maquines, el mateix de les cèlebres Heidelberg T i GT, que efectua molta força en un moment molt precís, el de la impressió.
La maquina és de format petit, petitíssim. Arriba ben just a un Din A6 (11x17cm).
Però es ideal per tarjetons, targetes, recordatoris, invitacions, capçaleres de cartes i tota mena de petits impresos.
Aquesta màquina es va presentar a la V Fira d’Oficis i Menestrals de la vila de Rialp el 5 de juny del 2014, al Pallars Sobirà, els dies 7 i 8 de juny, on els visitants la varen veure imprimir a la vegada coneixeran tot el procés de la feina d’impremta tipogràfica, avui ja en desús. Es faran motlles, amb lletres de plom, davant dels visitants.
Es a dir que presentarem dos oficis: el de caixista, que es el que compon els motlles amb les lletres de plom, i el de minervista, que pren aquest motlle i el col•loca a la màquina, en argot aquesta operació s’anomena “imposar”, fa els ajustos, anomenats “arreglo”, i fa la impressió, es a dir el que s’anomena “tiratge”.
Es ben segur que al no haver hagut mai una indústria d’impremta al Pallars Sobirà sigui aquesta la primera màquina tipogràfica que funcioni a la comarca des de que Gutenberg inventes el sistema de lletres soltes de plom el 1440.

¡¡¡ Han hagut de passar 574 anys per que això passes. !!!

Aquest any 2017 tornarem a estar a la Fira d'Oficis i Menestrals de Rialp el 3 i 4 de juny, on farem demostracions en directe de com es treballava a la impremta tipogràfica fa molts anys.

myboston1@emporion.net

contador de visitas